Νεογέννητα γατάκια Φροντίδα

 

Νεογέννητα γατάκια
Νεογέννητα γατάκια

Τα νεογέννητα γατάκια είναι δύσκολο να ζήσουν χωρίς την μητέρα τους.

Γι αυτό εάν συναντήσουμε γατάκια να κλαίνε στον δρόμο δεν τα παίρνουμε αμέσως, γιατί μπορεί να γυρίσει η μητέρα τους. Παρατηρούμε για κάποιες ώρες και εάν δεν έρθει τότε μπορούμε να τα πάρουμε. Εννοείτε ότι αν βρούμε γατάκια  παρατημένα σε κουτά ή στα σκουπίδια δεν τα έχει αφήσει η γάτα εκεί. Αν τα γατάκια που θα  βρούμε έχουν  αμνιακούς σάκους είναι παρατημένα από την γάτα. Η γάτα τα καθαρίζει σχεδόν αμέσως μόλις γεννήσει. Αυτά που θα βρούμε χωρίς να  έχουν καθαριστεί και δεν υπάρχει η μητέρα τους κοντά είναι πιο δύσκολο  να ζήσουν επειδή δεν έχουν θηλάσει. Θα πρέπει να τους αφαιρέσει τον αμνιακό σάκο ο κτηνίατρος.

γατάκια sos
γατάκια φροντίδα

Τα γατάκια είναι πολύ ευαίσθητα στο  κρύο. Γι αυτό πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε μια κούτα κοντά σε καλοριφέρ αν είναι χειμώνας.

Τα ταΐζουμε με σύριγγα (χωρίς την βελόνα) ή μπιμπερό για γατάκια που θα ανοίξουμε καλά την τρύπα με μία πινέζα ή βελόνα και θα δοκιμάσουμε ότι στάζει.

Πρέπει να προσέξουμε να μην βγαίνει το γάλα από τη μύτη τους όταν τα ταΐζουμε, αυτό σημαίνει  ότι υπάρχει μεγάλη ροή από μπιμπερό. Τα νεογέννητα τρώνε κάθε 3 ώρες περίπου και σας ειδοποιούν κλαίγοντας. Το γάλα τους το αραιώνετε σύμφωνα με τις οδηγίες που γράφει στο κουτί (ειδικό γάλα από κτηνιατρείο ή pet shop) . Φτιάχνετε μικρή ποσότητα ταΐζετε όλα τα γατάκια με το ίδιο μπιμπερό και δεν κρατάτε το υπόλοιπο γάλα στο ψυγείο. Φτιάχνετε πάντα νέο.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Επειδή τα νεογέννητα γατάκια δεν μπορούν να κάνουν την ανάγκη τους μόνα τους μόλις φάνε με ένα βρεγμένο με χλιαρό νερό βαμβάκι  τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις τον ποπό τους μέχρι να κάνουν την ανάγκη τους.  Μην το αμελήσετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα γατιά. Αλώστε έτσι κρατάτε και καθαρό το κουτί τους.  Είναι απαραίτητο για τις 3 πρώτες εβδομάδες.

Τα κόπρανα τους είναι μαλακά και έχουν συνήθως το χρώμα της μουστάρδας. Εάν ξεκινήσουν διάρροια. Πράγμα άσχημο και συνηθισμένο σε γατάκια που δεν έχουν θηλάσει, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν φτιάξτε το γάλα τους με νερό που θα έχετε βράσει ρύζι, χωρίς το ρύζι. (ρυζόνερο).

γατάκι φροντίδα
κατοικίδιο γάτα

Μέτα τον πρώτο μήνα σταδιακά αρχίζουμε να δίνουμε στερεά τροφή στην αρχή σε πολύ μικρή ποσότητα μαζί με το γάλα. Όταν ξεκινήσουμε στερεά τροφή θα πρέπει να έχουν πάντα και ένα μπολάκι με φρέσκο νερό δίπλα τους.

Γενικά γατάκια που δεν έχουν θηλάσει θα πρέπει την πρώτη εβδομάδα τα μπιμπερό τους να αποστειρώνονται με καυτό νερό γιατί δεν έχουν αντισώματα.

πώς θα μεγαλώσω γατάκι
πως φροντίζω γατάκι

 

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Νεογέννητα γατάκια Φροντίδα

  1. Τέλειο άρθρο, ευχαριστώ. Ένα άλλο τιπ είναι εκεί που θα τα έχουμε, περιορισμένα, να βάλουμε ένα ρολογάκι, κάνει το γατάκι να φαντάζεται ότι ένα άλλο ζωντανό πλάσμα (η μαμά του) είναι εκεί.

    Επίσης σε πολλές περίπτωσεις μόλις βρεθεί ένα εγκαταλελειμένο ψιψινι, η αποπαρασίτωση είναι πολύ χρήσιμη (γιατί συχνά υποφέρουν από ψύλλους τσιμπουρια κλπ

    Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s